TCMB yılın ilk faiz kararını bugün açıklayacak. Dolar kuru bir süredir 13,50 civarında fiyatlanmayı sürdürüyor. Bugünkü faiz kararı ile beraber kur tarafında bir volatilite artışı görülebilir. Piyasa beklentisi TCMB'nin faiz indirimine gitmeyeceği yönünde, faiz artırımı yapması ise zaten beklenmiyor. Bu nedenle TCMB'nin faizlerde herhangi bir değişiklik yapmayacağı düşünülüyor. Buna karşın TCMB faizlerde bir aksiyon alırsa olası sonuçları ne olur diye merak ediliyor bunlara kısaca cevap verelim:

TCMB Faiz İndirirse Dolar Ne Olur?

Geçtiğimiz toplantıda artık TCMB'nin faiz indirimi için alan kalmadığı vurgusu gelmişti. Bu nedenle piyasa beklentisi faiz indirimlerinin en azından bir kaç aylığına sonlandığı yönünde. Buna karşın bugün bir faiz indirimi gelirse piyasaların tepkisi buna sert olabilir. Hem borsa tarafında satışlar hem de TL varlıklarda satışlar yaşanabilir. Zaten reel oarak dünyanın en büyük eksi faizini veren ülkelerden biri olarak faizlerin daha da düşürülmesi dolar kurunun da bu seviyelerde tutulmasını zorlaştıracaktır. Bu senaryoda dolar kurunun 14 lira üzerine tırmanması zor olmayacaktır.

TCMB Faiz Artırırsa Dolar Ne Olur?

Merkez Bankası bugünkü toplantıda faiz artırırsa öncelikle herkes için sürpriz bir karar olur. Çünkü son aylarda atılan adımlar, konuşulanlar ve söylemler boşa gitmiş olur. Özellikle siyasilerin söylemlerine karşı bir hamle olarak görülür ki bu çok muhtemel görünmüyor. Yine de bir faiz artırımı gelir ise dolar kurunda 12,50 seviyesine doğru br gevşeme yaşanabilir. Burada TCMB'nin olası bir söylem değişikliği de TL'yi güçlü kılabilecektir. TCMB faiz artırırsa dolar ne olur sorusunu cevabını verdikten sonra geçelims abit bırakma mevzusuna.

TCMB Faizleri Sabit Bırakırsa Dolar Ne Olur?

Piyasa beklentisi zaten bu yönde. Yani TCMB'nin faiz kararını pas geçeceği herhangi bir artırım ya da indirim yapmayakcağı yönünde. Burada TCMB'nin açıklamasında ön plana çıkan ekstra bir söylem olacak mı ona bakıyor olacağız. Geçen toplantıdan farklı bir durum olmaz ise ve faizler sabit bırakılır ise çok aşırı bir volatilite yaşanmayabilir.

Kısaca bu soruları cevapladıktan sonra, yakınımızda Rusya - Ukrayna gerginliğinin devam ettiği görülmekte. Bu gerginliğin olası bir savaşa dönüşmesi halinde bizim bundan nasıl etkileneceğimiz de önemli olacak. Bugün ekonomik takvimde TCMB faiz kararı dışında Avrupa tüfe verileri, ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları, ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, Philadelphia Fed İmalat Endeksi gibi veri açıklamaları da bulunuyor. Bu açıklamalarla beraber DXY ve ABD tahvil faizlerinde oluşabilecek hareketler de piyasada yön tayini yapabilecektir. Geli şimdi uzmanların 20 Ocak 2022 tarihli güncel dolar analizlerine de bir göz atalım..

Alan Yatırım - Dolar Yorumları - 20 Ocak 2022

Mevcut parite, yeni yılın ilk ayında yatay seyrini korumaktadır. Güne 13.44 TL seviyelerinde başlayan kur, yatay seyire devam etmektedir. Geçen hafta açıklanan ABD enflasyonu son 39 yılın en yüksek enflasyonu olarak kayıtlara geçmişti. ABD’de Mart ayında sıkılaştırmaların FED tarafında başlayacağına ilişkin güçlü yönlendirmeler gelse bile ekonomistlerin uyarılarının dozu da aynı şekilde artmaya devam etmektedir. Bu tarz uyarıları beklenenden daha güçlü enflasyonist sorunların olacağına dair endişeleri arttırmaktadır. Ayrıca TCMB ve BAE merkez bankası arasında yaklaşık 5 milyar dolarlık swap anlaşması imzalandı.

Dolar, Türk Lirası karşısında günü 0.72% değer kaybı ile tamamladı. Teknik olarak Dolar, Türk Lirası karşısında orta vadeli yükseliş trendi sürmekle birlikte kısa vadeli 13.518’deki önemli desteğini aşağı yönlü kırdı. Bununla beraber USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 13.4600 ve 13.8900’de, destek seviyeleri ise 13.0300 ve 12.6100’de bulunmaktadır.

Ahlatçı Yatırım - Dolar Yorumları - 20 Ocak 2022

Kurda yatay hareketin devamını görüyoruz. Küresel anlamda risk algısında bozulma ve jeopolitik risk yaratabilecek haber akışına rağmen dün beklediğimiz aralıkta fiyatlar gerçekleşti. Bugün yurt içinde TCMB toplantısı var, bu toplantıda faizile ilgili alınacak karar ve açıklanacak metin içinde yer alacak sonraki toplantılara yönelik beklentiler ön plana çıkacaktır.

ABD’de ise işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ile Philadelphia imalat endeksi takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 13,55 ve 13,65 direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 13,35 ve 13,25 destek seviyeleri takip edilebilir.

Anadolu Yatırım - Dolar Analizi - 20 Ocak 2022

Dolar/TL kuru dünkü işlemlerde 1,350 – 13,63 arasında dar bir bantta hareket etti. Kurda 13,60 direncinin üzerine geçilmesine rağmen üzerinde kalıcılık sağlanamadığı görüldü. 5 günlük AO (13,51) aşağı yönde destek olarak çalıştı. Kurda aşağı yönde 22 ve 50 günlük AO’ların bulunduğu 13,28 – 13,35 bölgesi önemli destek aralığı olarak takip edilebilir. 13,30 altında kalıcılık ile satış baskısı artabilir. Yukarı yönde ise 13,70 üzerinde yeniden 13,90 – 14,00 seviyeleri gündeme gelebilir.

Kurda bir süredir işlemlerin çoğunlukla 13,30 – 13,90 aralığında gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu bandın dışındaki fiyatlamalarda yaşanacak kalıcılık yönün belirlenmesi adına önemli olabilir. Bugün TCMB saat 14,00’te 2022 yılının ilk faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi politika faizlerin %14,00’te sabit bırakılması yönünde bulunuyor. Faizlerin sabit bırakılması kurda aşağı yönde fiyatların gevşemesini sağlayabilir. Piyasa beklentisi dışında bir faiz indiriminde ise 14,00 üzerinde hareketler görülebilir.

Dün ABD tarafında açıklanan aralık ayı inşaat izinleri 1,701 milyon beklentisini aşarak 1,873 milyon oldu. Konut başlangıçları aralıkta önceki ayın da üzerine çıkarak 1,702 milyona yükseldi. Bugün ise haftalık işsizlik başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat endeksi takip edilecek.