Fed'in dün gece faizlerde değişiklik yapmaması sürpriz olmadı elbette. Herkes tarafından bilinen bir durumdu ve bu nedenle piyasalarda bir etkisi olmadı. Başkan Powell'ın açıklamaları ise ekonomiyi desteklemeye yönelik taahhütlerle doluydu. Ek varlık alımları, daha uzun süreli alımlar gibi uygulanabilir bir çok madde olduğu vurgulandı ve Fed'in ekonomi için daha fazlasını yapabileceği Fed Başkanı tarafından belirtildi. Yine faiz oranlarının uzun süre cari seviyelerde kalacağı öngörüldü. Tüm bu gelişmeler altın için pozitif algı oluşturabilecek gelişmelerdi. Peki altın nasıl fiyatladı?

Fed Gecesi Sonrası Altın Fiyatları

Ons altın tarafında Fed'in faiz kararı sonrasında bir düşüş hareketi yaşandı. 1,845 dolar seviyesine doğru gevşeyen ons için bu seviyenin önemine önceki analizlermizde de değinmiştik. Yine aslında faiz kararından ziyade Powell'ın söylemlerinin tonunun önemli olduğunu vurgulamıştık ki dün karşımıza oldukça güvercin tonda bir Fed Başkanı çıktı. Tabi bu da ons altına yaradı ve günlük zirvesi olan 1,865 dolar seviyesini test etti altın. 

Bugüne geldiğimizde artık teşvik paketinin gündeme gelmesi bekleniyor. Daha doğrusu zaten uzunca bir süredir gündemde ancak bu kez oyamaya sunulacak pozisyona getirilmesi bekeniyor. Hem CUnhuriyetçi hem de Demokrat senatörler yılbaşından önce teşvik paketinin geçrilmesi gerektiği görüşünde birleşiyorlar. Teşvik paketinde anlaşılamayan tek husus ise eyaletlere yardım nokası kalmış gibi görünüyor. Son gelen bilgiler, bireylere doğrudan 600-700 dolarlık bir hibeyi de öngören teşvik paketinin bugün netlik kazanacağı yönünde. Ancka gelecek paketin hala tam olarak geçip geçmeyeceği belli değil.Teşvik paketinin geçmesi halinde ons altın fiyatı yükselişini sürdürebilir, tersi bir durumda ise yeniden negatif bir seyir içine girebilecektir.

Gram altın fiyatlarına baktığımızda bir süredir sakin seyir devam ediyor diyebiliriz. Ons tarafında yükseliş beklentimizi sürdürüyoruz ancak buna paralel olarak dolar kurunda da aşağı yönlü bir hareket beklemekteyiz. 465 lira üzerinde tutunmaya devam eden gram altın fiyatı dolar tl paritesinin aşağı yönlü hareketlerine devam etmesi halinde ons tarafında yaşanan yükselişe rağmen 460 liraya doğru çekilebilir. Bu nedenle yatırımcıların hem ons hem de dolar tl paritesini etkileyebilecek gelişmeleri takip etmesinde fayda oalcaktır. Bunu da en iyi şekilde twitter hesabımız üzerinden takip edebilirsiniz. Günün öne çıkan uzman analizleri ve yorumlarına da bakmadan geçmeyelim isterseniz;

Alan Yatırım - Altın Analizi - 17.12.2020

FED’in ekonomik toparlanmaya desteklemeye devam edeceğini belirtmesi ve doların global bazda değer kaybetmesi altın fiyatlarına destek sağlıyor. Diğer taraftan mali teşvik paketi konusundaki gelişmeler altın fiyatlarının yükseliş eğilimini sürdürmesine katkıda bulunması beklenebilir. 

Altının ons cinsi, günü 0.53% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak Altının ons cinsi, orta vadeli yükseliş trendi ve kısa vadeli yükseliş trendi içinde bulunmaktadır. Bununla beraber Ons altında kısa vadeli direnç seviyeleri 1,879.00 ve 1,900.00'de, destek seviyeleri ise 1,859.00 ve 1,839.00'de bulunmaktadır.

Altın 1875 Direncinde! - AMARKETS

Geçtiğimiz gün içinde 1875 direncine yaklaşan ons altın paritesinde ABD tarafından gelecek ikinci ekonomik destek paketi beklentisi fiyatın yükselişinde katalizör olarak görev yapıyor.

Fiyatın 1875 direncinden sonra 1894 ve 1907 direnç bölgelerini test etmesi beklenebilir. Aşağı yönde ise öncelikle 1875 direncinin destek olarak test edilmesi beklenebilir. Sonrasında ise 1852 bölgesindeki tarihi destek bölgesi mevcut.

altın analizi amarkets

Direnç: 1890 - 1907

Destek: 1875 - 1856 Kurumun güncel analizlerini takip etmek için telegram sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İnfo Yatırım - Altın Analizi - 17 Aralık 2020

2020 yılının son ayının içerisindeyken ve iki hafta sonra 2020 yılına veda edecekken yılın kuşkusuz en akılda kalan ürünlerinden biri altındı. Yaşanan gelişmeler ile birlikte 2020 yılında güvenli liman talepleri artmış ve altın fiyatları rekor yükselişler gerçekleştirmişti. Son günlerde Kovid19 virüsüne karşı geliştirilen aşılar konusunda gelen haber akışları ve aşılamanın ülkelerde yavaş yavaş başlaması ile birlikte fiyatlar üzerinde baskı oluşuyor ve bu baskı bir miktar gevşeme hareketleri yaşanmasına neden oluyor.

Fakat buna rağmen altın fiyatlarına 2020 yılının başından bu güne baktığımızda halen yaklaşık %25 değer kazanımı içerisinde olduğu görülüyor. Altında genel olarak piyasalar Kovid19 gelişmelerini, ABD’de mali teşvik paketini ve seçilmiş Başkan Joe Biden’ın başkanlığı geçiş sürecini takip ediyor. Dün akşam ise FED toplantısı izlendi. Toplantı sonrasında sürpriz bir karar çıkmadı ve faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmedi. Fed aylık 120 milyar dolarlık varlık alımına ise devam edeceğini belirtti. Hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler sergileyen altında gün içerisinde 16:30’da ABD’den gelecek olan işsizlik haklarından yararlanma bşv. Ve inşaat izinleri verileri izlenecek.

XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1898.22 – 1931.60 – 1972.44 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1849.90 – 1818.96 – 1764.50 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.