Dolar/TL paritesinde dün oldukça sert bir yükseliş yaşandı. Aslında 2 haftadır kur tarafta yükseliş eğilimi olduğunu ve beklentimizin yukarı yönlü olduğunu belirtmekteydik ancak yukarı yönlü hareketlerin 7,625 seviyesi hedefiyle devam etmesini bekliyorduk. Dolar kurunda yükseliş beklentilerimizi aşarak dün bir anda 7,78 seviyesine kadar devam etti. 9 Mart sabahında 7,70 seviyesi civarında fiyatlanan dolar kurunda bugün nasıl bir fiyatlama olacağı merak ediliyor.

Yukarı yönlü hareketlerin ve volatilitenin giderek arttığı TL paritelerde, bu hafta açıklanacak reform paketinin beklentileri karşılayıp karşılamayacağı merak ediliyor. Ayrıca yaklaşan TCMB toplantısında Merkez Bankası'nın beklentileri paralel olarak minimum 100 baz puanlık bir faiz artışı yapıp yapmayacağı da piyasalar tarafından görülmek istenecek gibi duruyor.

Yurtdışı hisse senedi piyasaları rekor seviyelerde. Dün Dax endeksinde%4'e yaklaşan primler mevcuttu ancak Borsa İstanbul'da satış baskısı hakimdi. Dün yurtdışı ile ayrışan borsanın bugün nasıl bir fiyatlama içerisinde olacğaı da merak konusu. 

Ekonomik takvime bakıldığında kuru etkileyebilecek çok önemli bir gelişme bulunmuyor. Avrupa'da büyüme verisi takip edilecek. ABD uzun vadeli tahvil faizleri açısından da bugün ve yarın yapılacak olan ABD tahvil ihalelerini izlemekte fayda var. Günün öne çıkan diğer gelişmeleri, teknik seviyeler ve uzmanların dolar kuru beklentilerine, yatırım kurumları ve bankalar tarafından paylaşılan güncel analizlerde bakalım.

İnfo Yatırım - Dolar Analizi - 9.03.2021

Son zamanlarda küresel bazda tahvil faizlerindeki yüksek seyir küresel risk iştahı üzerinde baskılar oluşturuyor. Risk iştahında yaşanan düşüşler ise gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskı oluştururken, bu baskılardan TL’de nasibini alıyor. Yeni haftaya 7.51 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi.

Diğer yandan Suudi Arabistan’da en büyük ham petrol terminallerinden biri olan Ras Tanura’ya yapılan saldırı sonrasında petrol fiyatlarında yükselişler haftanın ilk işlem gününde hız kazanmış ve bu yükselişler de enerji ithal eden ülke para birimleri üzerinde bir diğer baskı unsuru olarak karşımıza çıktı. Bu hareketler ile 7.70’in üzerlerini test eden USDTRY paritesi böylelikle 21 Aralık’tan bu yana ilk kez 7.70’ün üzerini görmüş oldu. Diğer yandan ABD hazine tahvil faizlerindeki yüksek seyir sonrasında Türkiye’nin risk priminde de artışlar yaşandı ve 2021 yılının en yüksek seviyeleri görüldü.

Haftanın ikinci işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.85877 – 7.96645 – 8.05757 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlenmelerde ise 7.61831 – 7.49196 – 7.40305 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Tacirler Yatırım - Dolar Yorumu - 9.03.2021

Haftanın ilk işlem gününde global faiz hadlerindeki yükselişin hızlandığı ve piyasalardaki baskının arttığı takip edildi. Yükseliş eğilimini sürdüren ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,61 seviyesi üzerini test etmesinin ardından %1,60 civarında dalgalanırken, gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybı derinleşti.

Türk lirasının ise dolar karşısında %2,97 değer kaybettiği ve en kötü performans gösteren gelişen ülke para birimi olduğu görüldü. TL’deki negatif ayrışma ile birlikte 100 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönlü kıran ve gün içerisinde 7,78 seviyesi üzerini test eden USDTRY paritesi, günü 7,7577 seviyesinden yükselişle kapadı. Türkiye 5 yıllık CDS primi 345,05 baz puana çıkarken, 10 yıllık tahvil faizi ise %14,17’e yükselmesinin ardından %13,98’den kapandı.

USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 7,7590 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksinin 92,35 seviyesinde işlem gördüğü, 10 yıllık tahvil faizinin ise %1,57 civarında seyrettiği takip ediliyor. Teknik görünüme baktığımızda USDTRY paritesinin günlük grafiğinde bir yükseliş kanalı oluşturmuş olduğunu görüyoruz.

Diğer yandan, düşük döviz likiditesi USDTRY paritesindeki sert hareketlerin bir nedeni olarak karşımıza çıkarken, risk algısında yaşanabilecek olası bir iyileşme ile birlikte kurda hızlı bir geri çekilme görebileceğimizin de altını çizmek gerekir.

Bugün yurt içinde açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. Yurt dışında ise Euro Bölgesi 4Ç20 GSYİH büyüme verileri izlenecek.

Şubat ayının ortalarından bu yana devam eden bu kanalın alt ve üst sınırlarını göz önünde bulundurduğumuzda, kurun kısa vadede 7,60 – 7,85 bandında hareket edebileceğini görmekteyiz. Bu noktada, mevcut yüksek volatilite ortamında teknik göstergelerin ve oluşan formasyonların ürettikleri sinyallerin sağlıklı sonuçlar doğurmayabileceğini ifade etmemizde fayda var.