Yeni güne TCMB'nin yeni adımıyla başladık. TCMB TL cinsi varlıklar için zorunlu karşılık oranlarında her vadede artırıma gitti. Karar öncesi 7,10 seviyesi üzerinde fiyatlanan usdtry karar sonrasında 7,08 seviyesine kadar geriledi. Şu sıralarda da bu seviyelerde işlem görmeye devam eden dolar kuru, dün Bist tarafında yaşanan satışlar sonrasında yükselmişti. Yurtdışı hisse senedi piyasalarında yaşanan satışlar sonrası başlayan Bist satışları dolar kurunun da yukarı hareketinde etkili olmuştu. 

Bist kapanışı sonrası ABD borsaları ve Avrupa vadeliler yukarı yönlü sert yükseliş yaşadı. Ancak sabah saatlerinde yine bir miktar gerileme görülüyor ve endeksler kırmızıya dönmüş durumda Günün devamında yine yurtdışı ile paralel hareketler beklenen Bist tarafında oluşacak hareketler dolar kurunun yön tahmini için önemli bir gösterge olacak. Diğer taraftan ABD tahvil faizleri ana gündem maddemiz olmaya devam ediyor. O tarafta hafif bir gevşeme ile güne başlıyoruz ve bu gevşeme dolar endeksinde de bir miktar gerilemeye neden olmuş durumda. Buna karşın dolar kurunda daha önce vurguladığımız 7,06 üzerinde kalınması, artık kur tarafında bir yukarı dönüş sinyalini veriyor gibi görünüyor. 

Ekonomik takvimde Almanya büyüme verisi,ABD yeni konut satış verileri ve FOMC üyelerinin açıklamaları takip ediliyor olacak. Tabi bir de dün olduğu gibi bugün de FED Başkanı Powell'ın açıklamaları takip ediliyor olacak. Bu gelişmeler eşliğinde uzmanların dolar kuru beklentisi ne, hangi seviyeler analizlerde ön plana çıkıyor? Gelin bu detaylar için yatırım kurumları tarafından paylaşılan güncel dolar kuru yorumlarına göz atalım.

İktisatbank - Dolar Analizi - 24.02.2021

USDTRY kuru, dün yaşanan küresel risk off moduna ayak uydurarak 7,12 seviyesine varan bir yükseliş kaydetmesi bizleri teknik bir bakış açısı ile rahatsız etti. Yabancı alımlarının da olduğunu piyasa dedikodularından duyuyoruz. Lakin, TCMB’nin bu sabah zorunlu karşılık oranlarında artırıma gitmesi, enflasyonla mücadele ve sıkı para politikası duruşu ile ele alındığında TL açısından olumlu bir gelişme.

TL’de eğer değer kaybı devam edecekse, yukarıda 7,29 seviyesine kadar sürecin ilerleyebileceğini düşünüyoruz. Ama ana beklentimizin ve duruşumuzun bu olmadığını, TL’nin faiz avantajı nedeniyle -yurtdışı hava daha da bozmazsa – yeniden toparlayacağını düşünüyoruz.