Altın fiyatlarında bu hafta içi oldukça volatil bir seyir izlendi. Özellikle ABD Hazine Bakanı Yellen'ın faiz açıklaması sonrasında 1,800 doları geçer mi diye düşünen altının bi anda 1,770 dolar civarına gevşemesi moralleri bozmuştu. Sonrasında ise he Yellen hem de diğer FOMC üyelerinin açıklamaları kısa vadede bir faiz artırımının zor olduğunun altını çizdiler ve piyasalara moral verdiler. Buna karşın dün 1,780 dolar altında kalmayı sürdüren altın 1,770 dolar seviyesine dek düştü ve buradan müthiş bir tepki ile 1,780 dolar üzerine çıktı.

Dün paylaşmış olduğumuz analizimizde ons için beklentilerimizin yukarı yönlü olduğunu belirtmiştik ve bu sabah itibari ile ons altın fiyatının 1,790 dolar üzerine yükseldiğini izledik. Şu sıralarda 1,790 civarında fiyatlanan ons altın için bugün oldukça kritik bir gün olacak. Çünkü önemli veriler ve açıklamalar bekeniyor.

İngiltere faiz kararı,  İngiltere'de PMI verileri, Avrupa'da Perakende satışlar ve AMB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları, ABD'de İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve FOMC üylerinin açıklamaları piyasalarda takip edilecek. Veri akışı açısından oldukça yoğun bir gün olduğunu söyleyebiliriz.

FOMC üyelerinin faiz oranları ve tahvil alımları ile ilgili yapacak olduğu açıklamalar piyasalarda tansiyonu artırabilir. Bu nedenle dikkatle izlemekte fayda var. Ayrıca bugün TCMB faiz kararı da açıklanıyor. Tabi bu kararın ons altın üzerinde bir etkisi olması beklenmiyor ancak dolar kurunda yaşanacak fiyatlamalar gram altın fiyatlarının yönünü etkileyecektir diyerek geçelim günün öne çıkan yatırım kurumlarının analiz ve beklentilerine..

İnfo Yatırım - Altın Yorumu - 6 Mayıs 2021

Nisan ayında toparlanma hareketleri gerçekleştiren altın fiyatları, Mayıs ayının ilk haftasında da kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte 1799 seviyeleri test edilse de, bu seviyeler sonrasında sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. ABD kanadında Hazine Bakanı Yellen; Biden’ın harcama paketinin büyüklüğünden dolayı ekonomideki aşırı ısınmanın önlenmesi için ılımlı bir faiz artırımı olabileceği açıklamasında bulunmuş ve bu açıklama altın fiyatlarında aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu.

Piyasalar Fed’in önümüzdeki yıllarda faiz artırımı yapmasını beklemiyorlardı, her ne kadar Yellen bu açıklamaları yapsa da, halen faiz artırım beklentileri oluşmuş değil. ABD Hazine Bakanı Yellen açıklaması sonrasında; bu benim tahminim yada tavsiyem değil, eğer birisi FED’in bağımsızlığına önem veriyorsa bu kişinin ben olduğumu düşünüyorum açıklamasında bulundu. Yeni günde piyasalar TSİ 15:30’da ABD kanadından gelecek olan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisini takip edecek. Veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır.

XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1801.57 – 1815.56 – 1830.38 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1775.40 – 1760.39 – 1745.71 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

İktisatbank - Altın Analizi - 6.05.2021

Altının ons fiyatı, 1,790-1,800 aralığını aşmakta zorlandığını görüyoruz. Emtia fiyatlarının adeta roketlediği bir dönmede, altının yüzüne şimdilik pek de bakan biri yok gibi görünüyor. Lakin bu ayrışmanın pek de uzun soluklu olmayacağını düşünüyoruz.

Altın ETF (borsa hisse senedi fonu) sarı çizgi, son zamanlarda yatay bir seyir arz etmesi, altına yatırımcı ilgisizliğini gösteriyor. Teknik manada ise, yukarıda 1,850 dolar seviyesinin önümüzdeki haftalar içerisinde test edilmesini bekliyoruz.