Ons altın geçtiğimiz hafta tam da beklentilerimiz üzerine bir fiyatlama içerisinde kapanış yaptı. Hatırlarsanız 1,698 dolar seviyesini destek olarak belirlemiş ve bu seviye altına inmesini beklemediğimizi vurgulamıştık. Bu seviyeye kadar gerileyen altın önemli bir yukarı yönlü hareket gerçekleştirerek 1,727 dolar seviyesinden haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Bugün ise ons altın fiyatında güne başlarken bir gerileme mevcut. Asya seansında 1,734 dolar seviyesine kadar çıkan altın, şu sıralarda 1,721 dolar seviyesine doğru gerilemekte. Gram altın fiyatı da 420 lira seviyesinden işlem görüyor. 

Ahlatçı Yatırım - Altın Yorumu - 15 Mart 2021

Dolar endeksinde görülen yukarı yönlü hareket sonrasında satışların görüldüğü Ons Altın’da kritik seviye olan 1700$ hemen üzerinde işlem görüyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 salgın destek paketini imzalamasının Ons Altın’a olumlu yansıması söz konusu olsa dahi dolar endeksinin tekrardan 92 seviyesinin üzerinin görmesi altın için baskı oluşturuyor.

Fed yetkililerinin Çarşamba günü faiz kararı sonrası yapacakları açıklamalar önemini koruyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü bir hareketin oluşması için 1700 $ seviyesinin üzerinde kalıcılığın görülmesi gerekiyor. Tepki alımlarının görülmesi durumunda 1740 ve 1765 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1710 ve 1690 destek seviyeleri önemini koruyor.

İnfo Yatırım - Altın Analizi - 15.03.2021

Geçtiğimiz haftalarda ABD kanadında tahvil faiz oranlarında yaşanan hareketlenmeler altın fiyatları üzerinde oldukça etkili olmuş ve kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Bu hareketlenmeler ile birlikte XAUUSD geçtiğimiz haftanın ilk işlem günlerinde 1676 seviyelerini test etmişti. Fakat geçtiğimiz günlerde tahvil getirilerinin dengeye kavuşması ve ABD kanadında 1.9 trilyon dolarlık mali teşvik paketinin onaylanması ve Joe Biden tarafından imzalanması altın fiyatlarını bir miktar destekledi.

Geçtiğimiz haftayı yaklaşık olarak yüzde 1.50 oranında değer kazanımı ile kapatan altın fiyatlarında haftanın en önemli günlerinden biri Çarşamba günü olacak. FED Çarşamba günü faiz oranı kararını açıklayacak ve karar ile birlikte altın fiyatlarında volatilite oldukça artacaktır. Diğer yandan piyasalar küresel bazda yaşanacak gelişmeleri ve tahvil faizlerindeki hareketlenmeler yakından takip edecek.

XAUUSD grafiğini haftanın ilk işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1740.65 – 1759.79 – 1784.54 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1715.46 – 1700.44 – 1675.99 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Ahlatçı Yatırım - Gram Altın Analizi - 15.03.2021

Dolar küresel piyasalarda değer kaybederken Ons Altın’da yaşanan yükselişle beraber yukarı yönlü hareketine devam etmek isteyen Gram Altın, Dolar/TL’de görülen yükselişle birlikte haftayı 420 TL seviyesine yakın 419 TL’den kapattı. Hafta içerisinde Fed ve TCMB faiz kararlarını açıklayacak. Fed’in faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmezken piyasa tarafından TCMB’nin 100 baz puanlık bir artış yapması bekleniyor.

Merkez bankalarının yapacağı açıklamalar çerçevesinde açıklamaların yakından takip edilmesi gerekiyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 420 ve 435 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 405 ve 385 destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.