Altın fiyatı 1,850 dolar altında kalmaya devam ediyor. Dün ABD verileri sonrasında 1,860 dolar seviyesine kadar yükselen ons altın buradan satış yiyerek yeniden 1,840 dolara gerilemişti. Bu alanda bir bant hareketş oluşturan altın için şu an net bir yön söylemek oldukça zor. Bugün ekonomik takvimde ABD'de kişisel tüketim harcamaları ve Almanya büyüme ile işsizlik verileri takip edilecek. 

Dolar endeksinde yaşanan karmaşık seyirde aynı şekilde altında olduğu gibi devam ediyor. Yine küresel hisse senedi piyaslaarında da dün sert bir yükseliş yaşanırken gece yeniden terse dönmüş ve satıcılı bir piyasa ile güne başadık. Vix endeksi 30 seviyesinden yeniden sekerek 32'yi aşmış durumda ve piyasalarda risk iştahı artıyor. Tabi yaşanan Dogecoin yükselişi ve Gamestop ile ilgili alınan kararlar piyasalarda ekstrem bir havayı da oluşturmuş durumda Günün detayları bu şekilde, şuan için direkt altın fiyatını etkileyebilecek önemli bir gelişme bulunmuyor. Gelin bakalım, yatırım kuruluşları paylaşmış oldukları altın analizlerinde hangi noktalara dikkat çekiyor?

İnfo Yatırım - Altın Analizi - 29.01.2021

Hafta ortasında FED beklentilere paralel olarak faiz oranında bir değişikliğe gitmemiş ve Fed Başkanı Powell’da 120 milyar dolarlık varlık alım programına devam edileceğini ve bunun ne zaman biteceğinin konuşulmasının erken olduğunu belirtmişti. Oldukça güvercin bir Fed ardından küresel bazda volatilite çok fazla yükselmemişti. Haftaya 1854 seviyelerinde başlangıç yapan ons altın hafta içerisinde gevşeyip 1831 seviyelerini gördü. Fakat dün ons altında yukarı yönlü sert hareketler gerçekleşti ve ons altın hafta içerisindeki kayıplarını geri almaya çabaladı.

ABD kanadında mali teşvik paketi konusunda ilk haber akışı Beyaz Saray’ın paketi ikiye ayırmayı planlandığına yönelikti. Ardından Joe Biden’ın danışmanı bölük pörçük bir teşvik planını hayata geçirilemeyeceğini belirten bir açıklamada bulundu. Şubat ayının başlarında teşvik paketine yönelik adımların daha net atılabileceği bekleniyor ve bu konu altında yukarı yönlü hareketlenmeleri destekliyor.

Yeni günde piyasalar ABD’den gelecek olan Askıdaki Konut Satışları ekonomik verisini inceleyecek. Veri TSİ 18:00’da gelecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1855.56 – 1875.05 – 1900.56 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1832.51 – 1816.90 – 1800.02 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Ahlatçı Yatırım - Altın Analizi - 29.01.2021

Önceki gün yapılan FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazandığı ve Ons Altın’ın geri çekildiği görüldü.

Ayrıca piyasalardaki risk algısının olumsuza dönmesi Ons Altın’ı aşağı yönlü baskılamaya devam edebilir. Ons Altın’da geri çekilmenin sürmesi halinde 1820 dolardaki 200 günlük hareketli ortalama seviyesi test edilebileceği gibi veri takvimi açısından sakin olan haftanın son işlem gününde tepki alımları da görülebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1840 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1852, 1865 ve 1872 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1832, 1820 ve 1813 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.