Finans piyasalarının en önemli kurumlarından biri borsalardır. Dünyanın hemen her ülkesinde borsa bulunmaktadır ve bunun yanında birçok gelişmiş ülkede de birden fazla borsa bulunmaktadır. Borsalarda temel amaç, o ülkede veya dünya genelinde hizmet veren pek çok sektörden şirket ve kuruluşun belirli fiyatlardan hisse senedinin alınıp satılmasıdır. Bu hisse senetlerini aslında bir nevi ülke para kurları gibi düşünebiliriz. Ülke para birimlerinin pariteleri nasıl belirli etkenler altında değer kazanıyor veya kaybediyorsa, aynı şey borsada işlem gören firmaların hisse senetleri için de geçerlidir. Hisse senetlerinde yaşanan fiyat değişikliklerinde ne gibi etmenler rol oynamaktadır? Gelin bu sorunun cevabına bir bakalım.

Borsalarda Hangi Şirketler İşlem Görür?

Tüm dünya borsalarında toplamda binlerce farklı şirket yer almaktadır ve bu şirketler borsalarda işlem saatleri içerisinde her an yatırımcılar tarafından alış satış işlemlerine tabii tutulur. Bir şirketin borsada işlem görmesi için öncelikle sektöründe belirli bir süre hizmet vermiş olması gerekmektedir. Bunun dışında ciro, gelir ve gider hacminin iyi seviyede olması da, işlem görecek şirket için önemli bir etmendir.

Hisse Senedi Fiyatlarının Değişiklik Gösterme Nedenleri

Şirketler, dinamik yapılardır ve bu yapılar sürekli olarak belirli konularda girişimler yapmaktadır. Bu yapılan girişimler bazen olumlu sonuç verirken bazen de hedeflenen sonucu vermeyerek başarısızlıkla sonuçlanır. İşte borsada işlem gören şirketler için yapılan bu girişimlerin başarı veya başarısızlıkla sonuçlanması çok önemlidir. Eğer şirketin girişimleri başarılı olur ve diğer taraftan açıkladığı finansal bilançolar artıda olursa, bu şirketin hisse senedi fiyatı da artar ve şirket değer kazanır. Girişimlerin başarısız olması ve finansal bilançoların ekside gelmesi durumunda ise hisse senedi fiyatı düşüş gösterecektir.