Ülkemizde ve dünya genelinde ekonomi alanında faiz, en çok konuşulan konulardan biri haline gelmiş durumda. Bunda başta ABD olmak üzere çeşitli büyük ülke hükümetlerinin faiz konusuyla ilgili yaptığı olumsuz konuşmalar gelmektedir. Ülke hükümetleri, faizlerin düşük olması gerektiğini savunurken piyasa oyuncuları, bunun bu kadar keskin olmaması gerektiğini savunuyor. Ülke hükümetlerinin faiz hakkındaki keskin söylemlerinden sonra FED dahil birkaç ülke merkez bankası faiz oranlarını belli düzeyde indirmiştir. İşte faiz hakkında ciddi tartışmaların döndüğü bu dönemde pek çok kişinin aklına faiz nedir ve neden herkesin gündeminde sorusu gelmektedir. O zaman gelin bu sorunun cevabına bir bakalım.

Faiz Ne İşe Yarar?

Dünyada binlerce yatırımcı ve bu yatırımcıların elinde bulunan milyarlarca dolar para vardır. Bu yatırımcılar, bir ülke para birimini satın alarak veya ilgili ülkenin borsasında işlem yaparak o ülkeye sıcak para getirmiş olur. Sıcak para girişi sağlanması, pek çok ülke ekonomisi için olumlu bir şeydir. Yatırımcıların ülkeye gelip yatırım yapması için o yatırımcıları cezbedecek ve dikkatini çekecek bir hamle yapılması gereklidir. İşte faiz, tam da bu noktada devreye girmektedir. Faiz oranları yüksek olan ülkelere sıcak para girişi de daha çok olur ve böylelikle o ülkenin döviz kuru ve borsası daha iyi seviyelere gelir.

Faizin Zararları Nelerdir?

Faizin birkaç yararı olduğu gibi çok ciddi zararları da bulunmaktadır. Girişim yapmak ve iş kurmak isteyen kişiler, bankalardan kredi çekme ihtiyacı hissetmektedir. Ülke merkez bankası tarafından belirlenen faiz oranlarının yüksek olması durumunda bankaların sunduğu kredi faizleri de yüksek olacaktır ve girişim yapıp iş kurmak isteyenler bunu yapamayacak veya çok zor şartlar altında yapacaktır. Yani faiz oranlarının yüksek olması, üretimi ve yeni girişimleri azaltır diyebiliriz.