Eurobond, devlet veya şirketlerin kendi bünyelerine yabancı ülkeler aracılığı ile kaynak sağlamak amacıyla global piyasalara ihraç ettikleri borçlanma senetleri veya tahvillere verilen isimdir. İsminde Euro geçmesinden dolayı birçok insan tarafından sadece “Euro” üzerinden ihraç edilen tahvil veya senetler olarak bilinmektedir. Bu yargının yanlış olduğunu söylemekte büyük fayda olduğunu düşünüyoruz. Döviz olarak görülen tüm para birimleri ile ihraç edilen tahvil ve senetlere eurobond adı verilmektedir. Eurobondların yatırım aracı olarak görülen normal tahvillerden herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Yatırımcı konumunda olan kişilere belli bir para miktarında sabit gelir kaynak akışı sağlar. Normal tahvillerde olduğu gibi bu yatırım aracındada vade sonunu bekleme zorunluluğu bulunmamaktadır. Eurobondlar ikinci piyasada satılarak kişilere önemli gelir kaynağı olabilirler.

Eurobond Nasıl Tahsis Edilir?


Eurobond sahibi olan ülkeler yurtdışında yatırım fırsatı sunan şirketler aracılığı ile eurobondları dışarıya ihraç ederler. Bununla birlikte eurobondlar aracı kurumlar sayesinde diğer ülkelerde bulunan banka ve finans kuruluşlarına pazarlanır. Eurobondu satın alan kurumlar yatırım aracını kolay bir şekilde saklama imkanına sahip olmaktadır. Eğer saklamak istemezse kendilerine ikinci piyasa yaratarak o piyasada eurobondların satışını gerçekleştirirler.

Genelde ülkelerde bulunan bankaların her birinin eurobond portföyü olduğunu söylemekte fayda var. Bankalar ikincil bir piyasa oluşturmak amacı ile portföylerinde bulunan eurobondların satışını gerçekleştirirler. Eğer yatırımcılar eurobond almak isterse gerek yurtdışında gerek yurtiçinde bu eurobondlara yatırım yapma imkanları bulunuyor. Eurobond alma işleminin çok kolay olduğunu söylemekte fayda var. Yatırımcı eurobonda yatırım yapmak istiyorsa banka ile telefon aracılığıyla bir görüşme gerçekleştirerek belirli bir miktarda eurobond alım emri verir. Bunun sonucunda yatırım işlemi gerçekleşmiş olur.

Eurobond ile İşlem Nasıl Yapılır? Kazanç Nasıl Hesaplanır


Eğer yatırımcının elinde bulunan eurobond yurtdışı piyasalarda işlem görüyorsa dünya piyasalarının aktif bir şekilde faaliyet gösterdiği her saat içerisinde işlem yapmak mümkündür. Bununla birlikte işlemlerin en yoğun şekilde gerçekleştiği saat arası Londra piyasalarınında aktif olduğu 10.00 ve 17.00 arasıdır. Tabi bu durum ülkemizdeki bankalarda farklılık gösterebiliyor.

Eurobond Kazancı Nasıl Hesaplanır?


Eurobond aracılığı ile para kazanmanın temelinde faiz ve fiyat artışı bulunmaktadır. İşlem yaptığınız piyasaya göre değişsede Türkiye’den satılan eurobondların faizi ve fiyat artışı Türk lirası üzerinden hesaplanmaktadır. Eurobondun faiz getirisinde baz alınmakta olan en önemli ölçüt ödeme gününde aktif olan Merkez Bankası döviz alış kurudur. Faiz ödemeli olan eurobondun faiz kazancı iki ile çarpılıp yıllık faiz kazancı itfa tarihine kadar ödenmiş olan yıllık faizlerin toplanması ile hesaplanır. Eurobondun değer artış kazancını hesaplamakta aynı şekilde bir formüle dayanmaktadır.  Eurobondun alış maliyeti ve satış gelirinin alım satım tarihlerinde belirlenmiş olan Merkez Bankası döviz alış kuru ile Türk lirasına çevrilmektedir. Bakkal hesabı ile anlatmak gerekirse satış ve alış arasındaki fark değer artışı kazancını ifade etmektedir.

Eurobond Getirisi Hesaplama Formülü Nedir?


Bir önceki ana başlıkta belirttiğimiz gibi eurobondun değer artışını hesaplamak için alış ve satış fiyatı arasındaki farkı bulmanız gerekmektedir. Sonrasında satış ve alış masraflarının yanı sıra vergiler alış ve satış arasındaki farktan düşülür. Son olarak ulaşılan değer artışı kazancını bildirmektedir. Bu işlemi formüle dökmek gerekirse;

Değer Artış Kazancı = (S x K) – (A x K) – M

Formüldeki Harfler Neyi İfade Ediyor?

·         S: Satılan eurobondun dövize çevrilmiş hali

·         K: Merkez Bankası döviz kuru

·         A: Eurobond satın alındığı anda ödenmiş döviz tutarı

·         M: Satılan eurobond için ödenmiş vergiler ve diğer giderler

Faiz getirisi ise kupon faiz oranı üzerinden ödenen yıllık ve vade sonuna kadar toplam faiz tutarları toplanır.

Faiz Getirisi = Nominal Değer x Yıllık Faiz Oranı