Brüt gelir ve net gelir olarak adlandırılan kavramlar hayatınızın en önemli köşesinde bulunan kişisel ekonominizi değerlendirmek için kullanacağınız önemli birer kavramdır. Bu kavramları en iyi şekilde uygulamak ve kavramlara işleyiş kazandırmak günlük, aylık ve yıllık olan finansal planlamalarınızı en iyi şekilde yapmanıza destek olacaktır. Kavramların kısa açıklamalarına baktığımızda brür gelir; yıl içerisinde kişisel ve işletmesel olarak kazandığınız paranın toplamına denir. Net gelir ise, yıl içerisinde verdiğiniz hizmet doğrultusunda oluşan giderlerinizin brüt gelirden çıkarılması ile ortaya çıkar. Hayatınızda bütçe planlaması ve gelir yönetimi konusunda önemli kararlar almadan önce bu iki kavramı en iyi şekilde bilmeniz ve uygulamanız gerekmektedir. Bu kavramlara daha detaylı bakmak için yazımızın devamını okumanızı öneriyoruz.

Brüt Gelir Nedir, Hesaplaması Nasıl Yapılır?


Yazımızın girişinde de bahsettiğimiz gibi bu kavramın açıklaması işletmenin ve kişinin yıl içerisinde elde ettiği kazançların tümüne verilen isimdir. Kişilerin brüt gelirleri kira, faiz ve maaşlar gibi çeşitli kazançlar aracılığı ile ortaya çıkarken bu durumun geçerliliği işletmeler içinde aynı oluyor. Elde ettiği tüm kaynaklardan kazandığı para brüt geliri ortaya koyuyor.

Brüt gelir hesaplamasını en doğru şekilde yapmak için öncelikle birey / işletme farklılığını öğrenmeniz gerekecektir. Brüt gelir hesaplaması işletmelerin finansal tablolarını ortaya koyarken kişilerin yıllık kazançlarını en net şekilde karşımıza çıkarmaktadır. Brüt gelir hesaplaması her iki taraf içinde aynı şekilde yapılıyor gibi gözükse de işletmelerin brüt gelir hesaplamasında bazı faktörleri göz önünde bulundurarak tabiri caizse ince ayarlar yapmak gerekmektedir.

Kişilerin Brüt Gelirinin Hesaplanması


Kişi veya bireylerin brüt gelirinin hesaplanmasında göz önüne alınacak en önemli faktörler; maaş, kira ve yatırım gibi kişisel olarak getirisi olacak tüm faktörlerin bu hesaplamaya dahil edildiğini bilmelisiniz. Bu gelirlerin tamamını doğru bir şekilde topladığınız süreçte kişisel brüt gelirinize ulaşabilirsiniz. Aşağıda vereceğimiz örnek ile konuyu daha iyi kavrayabilirsiniz.

Örnek;

Ayakkabı dükkanında çalışan bir satış görevlisini model olarak ele alalım. Bu kişinin çalıştığı mağazadan aldığı aylık brüt maaş 4.800 TL, bunun yanı sıra akşam taksicilik yaptığı için oradan aylık 500 TL kazanç sağlıyor. Bu durumda kişinin brüt gelirini hesaplamak için karşımıza çıkan iki değeri toplamamız yeterli olacaktır.

4.800 + 500 = 5.300 TL

İşletmelerin Brüt Gelirinin Hesaplanması


İşletme olarak yeni bir ürün piyasaya sürsenizde, o ürünün satışını yapsanızda brüt işletme gelirinizin hesaplanması hep aynı şekilde olacaktır. Bu hesaplamanın sonucunda ulaşabileceğiniz rakamlar işletmenizin finansal tablosunu gözler önüne serecektir. Ortaya çıkan sayı işletme mantığında genel olarak brüt kar veya brüt kar marjı olarak belirlenmiş bir yüzdeye çevrilir.

İşletmenin brüt gelirinin hesaplamasını yapmak için sunulan hizmet veya ürünün yapımında harcanmış olan masrafların çıkarılması gerekiyor. Tabii ki bu noktada dikkat edilmesi gereken şey düşülecek miktarın tüm harcamalar olmadığının bilinmesidir. Doğrudan mal ve hizmeti etkilemeyen miktarlar harcamalardan düşülmüyor. Bu konuya dikkat çekmek için bir örnek ekleyelim.

Örnek; X Fabrikası peynirin kilosunu 40 TL’den üretiyor. Bu fabrika 200 kilo peynir satarak 8.000 TL gelir sahibi oluyor. Peynirin üretiminde kullanılan sütün masrafı 2.000 TL, makina giderleri ise 1.000 TL’dir. Hesaplamayı daha anlaşılır hale dökecek olursak; 8.000 – 1.000 – 2.000 = 5.000 TL

Net Gelir Nedir, Hesaplaması Nasıl Yapılır?


Halk arasında kâr olarakta bilinen net gelir, gelirlerden giderlerin çıkarılmasının ardından kalan bakiyeye verilen isimdir. Aynı şekilde brüt gelirde olduğu gibi kişisel ve işletmesel finansal tablolarınızın net gelirini hesaplayabilirsiniz.

Kişisel net gelir elinize geçen brüt gelirden ev için yaptığınız harcamaların tamamını çıkardığınızda ortaya çıkan finansal durumdur. Bunun hesaplamasında iş yerinden evinize yolculuk yaparken harcadığınız benzin parası veya otobüs ücretleri değerleri çıkarılır.

İşletmenin net gelirine bakıldığında ise, brüt gelirden işletmenin tüm masrafları (vergi, personel maaşları, envanter alımları) çıkardığınızda ulaşabilirsiniz.Bu harcamaları çıkardığınızda ortaya çıkan tablo yıl içerisinde işletmenizin ne kadar kâr ettiğini sizlere gösterecektir.