Dolar tl paritesinde Bayram tatili nedeni ile sakin seyir devam ediyor. Yurt dışı piyasalarda geçen haftaya göre dolar bir miktar değer kaybetmiş durumda. İçeride ise TL dolara karşı güçlenebilmiş değil. Önümüzdeki günlerde Abd ile olan diyalogların ne yönde şekilleneceği dolar kurunun yönü açısından oldukça önemli olacak. Bugün dolar ne kadar, dolar ne olur, dolar yükselişi devam eder mi yoksa dolar düşer mi gibi soruların cevaplarına hep birlikte bakalım.

Dolar Ne Olur ? Yükselir mi Düşer mi ?

Şu sıralarda dolar tl paritesinde işlemler 6,10 seviyesine yakın geçiyor. Tatil süresince genellikle 5,90 ile 6,20 aralığında geçen dolar tl kuru pazartesi gününe de bu seviyeler aralığında başlangıç yapacak gibi duruyor. Dolar ne olur sorusuna bugünlerde cevap verebilmek oldukça güç bir hal aldı. Çünkü dolar tl paritesinde artık teknik analizden ziyade siyasal gelişmeler rol oynadığı için, destek ve direnç seviyeleri de çalışmaz olmuş durumda. Durum böyle olunca da doların fiyatını etkileyen faktörler Abd'den gelen açıklamalar ve Türkiye'den yapılan açıklamalar oluyor. Öellikle de Abd Başkanı Trump ve Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılıklı söylemleri ve yaptırımların devam edip etmeyeceği ile, bu yaptırımların genişleyip genişlemeyeceği de doların yönünün tayininde önemli faktörler olarak karşımızda duruyor.

Uzmanlarda dolar yorumları içerisinde ikiye ayrılmış durumdalar. Bir kısım ekonomist doların fiyatı konusunda yıl içerisinde 8 liraların görülebileceini belirtirken, diğer bir kesim analist ise dolarda aşağı yönlü hareketin yakın zamanda başlayacağını düşünmekte. Dolar kurunda yaşanan hareketli günlerin sona ermesi ve doların aşağı yönlü hareketine başlayabilmesi için Abd ile yaşanan Papaz Brunson Krizi'nin çözülmesi önemli gibi  duruyor. Tabi bu kriz çözülse dahi nasıl çözüldüğü, ne şartlarda çözüldüğü, Türkiye'nin karşılığında talep ettiklerini alıp alamayacağı da dolar kurunun ne tarafa ilerleyeceğini bize gösterecek olan diğer faktörler olarak duruyor.

UsdTry Teknik Analizi 24.08.2018

Teknik anlamda günlük grafikde dolardaki düşüş bir miktar destekleniyor gibi dursa da, gelebilecek herhangi bir haber piyasaları etkileyebilir. Düşüşlerde 6,01 ve 5,815 seviyeleri destek olarak ilenebilir. Özellikle de 5,815 seviyesi kuvvetli bir destek noktası olarak karşımızda dururken bu seviyenin altına inilmesi halinde ise ana destek noktamız 5,55 seviyesi olacaktır. İşlemlerin yukarı yönlü devamı halinde ise kritik direnç bölgesi 6,36 seviyesi civarında olacaktır.  Bu dönemde usdtry paritesinde teknik analiz işlemiyor olsa da yine de teknik değerleri bilmekte önemli olacaktır. Yapılacak olan karşılıklı açıklamalar özellikle de Trump'ın twitterdan yaptığı açıklamalar piyasalar üzerinde oldukça etkili oluyor. İçerisinde Türkiye geçen Trump twitleri dikkatle takip edilmelidir. Yine Türkiye'de devam eden Brunson mahkemesi ile Abd'de devam etmekte olan Halkbankası ile ilgili süreç dolar yatırımcıları tarafından dikkatle izlenmelidir. Bu mahkemelerden çıkabilecek sonuçlar dolar kuru için oldukça önemli olacaktır.